Αρχική VivamusΣυμβουλες Δοντια, Ούλα & Υγεια

Δοντια, Ούλα & Υγεια

by NIKOLE

Μπορούν τα Βακτήρια του στόματος να επηρεάσουν την καρδιά;

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ασθένεια των ούλων είναι πιθανότερο να έχουν καρδιακή νόσο από εκείνα με υγιή ούλα. Καθώς ακόμα οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, το σίγουρο είναι ότι έχει νόημα να φροντίζετε το στόμα σας όπως ακριβώς  κάνετε με το υπόλοιπο σώμα σας.

Καρκίνος και διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την αντίσταση του σώματος σε λοίμωξη. Τα αυξημένα σάκχαρα αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας των ούλων. Επιπλέον, η ασθένεια των ούλων μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προστατέψτε τα ούλα σας διατηρώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό. Βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα και νήμα και ξεπλύνετε με αντισηπτικό στόμα καθημερινά. Δείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο τουλάχιστον ή αν χρειαστεί πιο συχνά.

Το ξηρό στόμα και η γλώσσα προκαλούν φθορά των δοντιών

Τα 4 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν σύνδρομο Sjögren είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα στοματικής υγείας. Με το Sjögren, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει τους δακρυϊκούς  και τους σιελογόνους αδένες, οδηγώντας σε χρόνια στεγνά μάτια και ξηροστομία. Το σάλιο βοηθά στη προστασία των δοντιών και των ούλων από βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα. Επομένως, ένα διαρκώς ξηρό στόμα είναι πιο επιρρεπές σε φθορά των δοντιών και ασθένεια των ούλων.

Φάρμακα που προκαλούν ξηρό στόμα

Δεδομένου ότι ένα χρόνιο ξηρό στόμα αυξάνει τον κίνδυνο της στοματικής κοιλότητας και της νόσου των ούλων, καλό είναι να ελέγξετε  το φαρμακείο σας. Τα αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, παυσίπονα και αντικαταθλιπτικά είναι μεταξύ των φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία. Συζητήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για να μάθετε εάν η θεραπευτική αγωγή σας επηρεάζει την στοματική σας υγεία .

Εάν έχετε άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο από προβλήματα στοματικής υγείας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από στρες παράγουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία προκαλεί όλεθρο στα ούλα και στο σώμα. Το άγχος οδηγεί επίσης σε κακή στοματική φροντίδα. περισσότερο από το 50% των ανθρώπων δεν πλένουν τα δόντια τους  ή δε χρησιμοποιούν νήμα συστηματικά όταν πιέζονται. Άλλες συνήθειες που σχετίζονται με το άγχος είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η σύσφιξη και το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός).

Οστεοπόρωση και απώλεια δοντιών

Η οστεοπόρωση της εύθραυστης οστικής πυκνότητας, επηρεάζει όλα τα οστά στο σώμα σας – συμπεριλαμβανομένου του οστού των οστών – και μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών. Τα βακτήρια από την περιοδοντίτιδα, που είναι σοβαρή ασθένεια των ούλων, μπορούν επίσης να σπάσουν το οστό των γνάθων. Ένα είδος φαρμάκων που δίνονται για την οστεοπόρωση, τα διφωσφονικά, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο μιας σπάνιας κατάστασης που ονομάζεται οστεονέκρωση, η οποία προκαλεί το θάνατο των οστών της γνάθου. Αυτό συνήθως προκαλεί ανησυχία μόνο μετά την οδοντιατρική επέμβαση. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας εάν παίρνετε διφωσφονικά φάρμακα.

Ωχρά Ούλα και Αναιμία

Το στόμα σας μπορεί να πονά, τα ούλα σας ωχρά  και εάν είστε αναιμικοί, η γλώσσα σας μπορεί να γίνει πρησμένη και ομαλή (γλωσσίτιδα). Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή τα ερυθροκύτταρα σας δεν περιέχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας δεν έχει αρκετό οξυγόνο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας και διαταραχές της θεραπείας που διαταράσσουν το σμάλτο δοντιών.

Ένας οδοντίατρος μπορεί να είναι ο πρώτος που παρατηρεί σημάδια διαταραχής της διατροφής όπως η βουλιμία. Το οξύ του στομάχου από επαναλαμβανόμενο εμετό μπορεί να διαβρώσει σοβαρά το σμάλτο των δοντιών, μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στο στόμα, το λαιμό και τους σιελογόνους αδένες καθώς και την κακή αναπνοή. Η ανορεξία, η βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε τον τύπο που έχετε και πώς να το θεραπεύσετε.

Aφθες και HIV

Άτομα με HIV ή AIDS μπορεί να αναπτύξουν άφθες στο στόμα (υπάρχει εξαιρετικό προϊόν για αυτό το πρόβλημα. Ταυτόχρονα ο βιοσυντονισμός βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση) , στοματικά κονδυλώματα, φουσκάλες , πληγές και τριχωτή λευκοπλακία, ή γκρίζα μπαλώματα στη γλώσσα ή στο εσωτερικό του μάγουλο-. Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και η ανικανότητά του να αποτρέψει τις μολύνσεις είναι η αιτία. Τα άτομα με HIV / AIDS μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ξηροστομία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και μπορεί να κάνει δύσκολη τη μάσηση, το φαγητό, την κατάποση ή την ομιλία.

Η φροντίδα των ούλων μπορεί να βοηθήσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA)

Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (RΑ) έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ασθένεια των ούλων από άτομα χωρίς αυτή την αυτοάνοση ασθένεια. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα: τα άτομα με ΡΑ μπορεί να έχουν πρόβλημα βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος λόγω βλάβης στις αρθρώσεις των δακτύλων. Τα καλά νέα είναι ότι η αντιμετώπιση της υπάρχουσας φλεγμονής και μόλυνσης των ούλων μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Απώλεια δοντιών και νόσος των νεφρών

Οι ενήλικες χωρίς δόντια μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με εκείνους που εξακολουθούν να έχουν δόντια. Ακριβώς πώς συνδέεται η νεφρική νόσο και η περιοδοντική νόσο δεν είναι ακόμα 100% σαφές για τη συμβατική ιατρική. Αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι το κοινό νήμα. Έτσι, φροντίζοντας τα δόντια και τα ούλα σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων προβλημάτων στα νεφρά.

Νόσος των Ούλων και πρόωρη γέννα

Εάν είστε έγκυος και πάσχετε από ασθένεια των ούλων, πιθανά να φέρετε στον κόσμο ένα μωρό που γεννιέται πολύ νωρίς και είναι πολύ μικρό. Το πώς ακριβώς συνδέονται οι δύο συνθήκες παραμένει ελάχιστα κατανοητό (για τη συμβατική ιατρική πάντα). Μπορεί να φταίει η υποκείμενη φλεγμονή ή λοιμώξεις. Η εγκυμοσύνη και οι σχετικές ορμονικές αλλαγές φαίνεται να επιδεινώνουν την ασθένεια των ούλων. Συζητήστε με τον μαιευτήρα ή τον οδοντίατρό σας για να μάθετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ & ΟΥΛΑ

Τα υγιή ούλα πρέπει να φαίνονται ροζ και σταθερά, όχι κόκκινα και πρησμένα. Για να κρατάτε τα ούλα υγιή, εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ξεπλύνετε με ένα αντισηπτικό διάλυμα στοματικής πλύσης μία ή δύο φορές την ημέρα, δείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά και αποφύγετε το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού.

Can Mouth Bacteria Affect the Heart?

https://www.medicinenet.com/what_teeth_gums_say_about_health/article.htm?ecd=mnl_spc_072018Some studies show that people with gum disease are more likely to have heart disease than those with healthy gums. Researchers aren’t sure why that is; gum disease isn’t proven to cause other diseases. But it makes sense to take care of your mouth like you do the rest of your body.

Gum Disease and Diabetes

Diabetes can reduce the body’s resistance to infection. Elevated blood sugars increase the risk of developing gum disease. What’s more, gum disease can make it harder to keep blood sugar levels in check. Protect your gums by keeping blood sugar levels as close to normal as possible. Brush after each meal and floss and rinse with an antiseptic mouthwash daily. See your dentist at least twice a year. Sometimes you dentists may want to see you more often

Dry Mouth and Tongue Cause Tooth Decay

The 4 million Americans who have Sjögren’s syndrome are more prone to have oral health problems, too. With Sjögren’s, the body’s immune system mistakenly attacks tear ducts and saliva glands, leading to chronically dry eyes and dry mouth (called xerostomia). Saliva helps protect teeth and gums from bacteria that cause cavities and gingivitis. So a perpetually dry mouth is more susceptible to tooth decay and gum disease.

Medications That Cause Dry Mouth

Given that a chronically dry mouth raises risk of cavities and gum disease, you may want to check your medicine cabinet. Antihistamines, decongestants, painkillers, and antidepressants are among the drugs that can cause dry mouth. Talk to your doctor or dentist to find out if your medication regimen is affecting your oral health, and what you Stress and Teeth Grinding

If you are stressed, anxious, or depressed, you may be at higher risk for oral health problems. People under stress produce high levels of the hormone cortisol, which wreaks havoc on the gums and body. Stress also leads to poor oral care; more than 50% of people don’t brush or floss regularly when stressed. Other stress-related habits include smoking, drinking alcohol, and clenching and grinding teeth (called bruxism) can do about it.

Osteoporosis and Tooth Loss

The brittle bone disease osteoporosis affects all the bones in your body — including your jaw bone — and can cause tooth loss. Bacteria from periodontitis, which is severe gum disease, can also break down the jaw bone. One kind of osteoporosis medication — bisphosphonates — may slightly increase the risk of a rare condition called osteonecrosis, which causes bone death of the jaw. This is usually only a concern after involved dental surgery. Tell your dentist if you take bisphosphonates.

Pale Gums and Anemia

Your mouth may be sore and pale if you’re anemic, and your tongue can become swollen and smooth (glossitis). When you have anemia, your body doesn’t have enough red blood cells, or your red blood cells don’t contain enough hemoglobin. As a result, your body doesn’t get enough oxygen. There are different types of anemia, and treatment varieing Disorders Erode Tooth Enamel

A dentist may be the first to notice signs of an eating disorder such as bulimia. The stomach acid from repeated vomiting can severely erode tooth enamel. Purging can also trigger swelling in the mouth, throat, and salivary glands as well as bad breath. Anorexia, bulimia, and other eating disorders can also cause serious nutritional shortfalls that can affect the health of your teeth.Talk to your doctor to find out what type you have and how to treat it.

Thrush and HIV

People with HIV or AIDS may develop oral thrush, oral warts, fever blisters, canker sores, and hairy leukoplakia, which are white or gray patches on the tongue or the inside of the cheek. The body’s weakened immune system and its inability to stave off infections are to blame. People with HIV/AIDS may also experience dry mouth, which increases the risk of tooth decay and can make chewing, eating, swallowing, or talking difficult.

Treating Gum Disease May Help RA

People with rheumatoid arthritis (RA) are eight times more likely to have gum disease than people without this autoimmune disease. Inflammation may be the common denominator between the two. Making matters worse: people with RA can have trouble brushing and flossing because of damage to finger joints. The good news is that treating existing gum inflammation and infection can also reduce joint pain and inflammation.

Tooth Loss and Kidney Disease

Adults without teeth may be more likely to have chronic kidney disease than those who still have teeth. Exactly how kidney disease and periodontal disease are linked is not 100% clear yet. But researchers suggest that chronic inflammation may be the common thread. So taking care of your teeth and gums may reduce your risk of developing chronic kidney problems.

Gum Disease and Premature Birth

If you’re pregnant and have gum disease, you could be more likely to have a baby that is born too early and too small. Exactly how the two conditions are linked remains poorly understood. Underlying inflammation or infections may be to blame. Pregnancy and its related hormonal changes also appear to worsen gum disease. Talk to your obstetrician or dentist to find out how to protect yourself and your baby.

What Healthy Gums Look Like

Healthy gums should look pink and firm, not red and swollen. To keep gums healthy, practice good oral hygiene. Brush your teeth at least twice a day, floss at least once a day, rinse with an antiseptic mouthwash once or twice a day, see your dentist regularly, and avoid smoking or chewing tobacco.

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!