Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Πρωτεΐνη, Αμινοξέα, Κρεατίνη τεστ σε 1 λεπτό

Πρωτεΐνη, Αμινοξέα, Κρεατίνη τεστ σε 1 λεπτό

by NIKOLE

Αμινοξέα, οι δομικές μονάδες

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τις δομικές τους μονάδες, συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μια τυπική πρωτεΐνη μπορεί να περιέχει 300 ή περισσότερα αμινοξέα. Κάθε πρωτεΐνη έχει τον δικό της αριθμό και τη δική της αλληλουχία αμινοξέων. Η μορφή του μορίου είναι σημαντική, δεδομένου ότι συχνά καθορίζει τη λειτουργία της πρωτεΐνης. Υπάρχουν περίπου είκοσι διαφορετικά αμινοξέα που συναντάμε συνήθως στα φυτά και τα ζώα.

Τα αμινοξέα μπορούν να ταξινομηθούν στα απαραίτητα (αναγκαία αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού ο οργανισμός και επομένως πρέπει να πάρει από τη δίαιτά μας) και στα μη αναγκαία (επουσιώδη αμινοξέα που μπορεί να παράγει ενδογενώς ο οργανισμός από άλλες πρωτεΐνες). Οκτώ αμινοξέα (λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη, θρεονίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, τρυπτοφάνη και λυσίνη) θεωρούνται απαραίτητα για τους ενήλικες και εννέα (τα προαναφερθέντα συν την ιστιδίνη) για τα παιδιά.

Την ίδια στιγμή, πρωτεΐνες που βρίσκουμε σε φυτικές τροφές (δημητριακά, όσπρια) μπορεί να μην εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τουλάχιστον σε ικανά ποσά ώστε να ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας, παραταύτα αν συνδυαστούν μεταξύ τους ή με κάποια ζωικά τρόφιμα, μπορεί εύκολα να «καλύψουν» τα κενά τους και να μας δώσουν καλής «ποιότητας» πρωτεΐνες.

Αμινοξέα

Τα 20 αμινοξέα διακρίνονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορούν να συντεθούν επαρκώς στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διαιτητικής πρωτεΐνης, ενώ τα μη απαραίτητα αμινοξέα μπορεί να τα συνθέσει το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο και τα 20 αμινοξέα είναι απαραίτητα για την πρωτεϊνοσύνθεση στον οργανισμό.  

undefined

Σκευάσματα Αμινοξέων και Σκευάσματα που περιέχουν Άζωτο

Τα συμπληρώματα αμινοξέων έχουν γίνει πολύ δημοφιλή σε συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους. Συχνά αρσιβαρίστες καταναλώνουν διάφορα αμινοξέα στην προσπάθεια να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (ΗGH) από την υπόφυση η οποία θα επαγάγει την μυϊκή ανάπτυξη. Τα αμινοξέα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας, η οποία αποτελεί επίσης αναβολική ορμόνη και διευκολύνει την πρόσληψη των αμινοξέων από τα μυϊκά κύτταρα. Άλλα αμινοξέα προωθούνται ως ωφέλιμα σε αθλητές αντοχής, αφού υποστηρίζεται ότι χρησιμεύουν σαν ενεργειακό υπόστρωμα κατά την προπόνηση ή πως βοηθούν στην πρόληψη της κόπωσης, τροποποιώντας το σχηματισμό νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Κάποια άλλα μίγματα αμινοξέων και ουσίες όπως η κρεατίνη και η ινοσίνη υποστηρίζεται ότι βοηθούν στην προσπάθεια του αθλητή να χάσει βάρος (κυρίως λιπώδη μάζα).

Υπερβολική πρόσληψη αμινοξέων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τοξικά προβλήματα. Σε αθλητές που προσλάμβαναν ποσότητα αμινοξέων πάνω από 50 γρ. ημερησίως, αναφέρθηκαν σημαντικές παρενέργειες όπως διάρροια, έλκος, ξηροδερμία, νευρικότητα, ακμή και κατακράτηση υγρών. Παρενέργειες μπορούν να προκληθούν και από υπερβολική πρόσληψη μεμονωμένων αμινοξέων όπως η ανεπαρκής εκμετάλλευση των άλλων αμινοξέων. 

Αργινίνη, Λυσίνη, Ορνιθίνη

Η χορήγηση των αμινοξέων αυτών, εξετάστηκε και απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα ως προς την πιθανή ικανότητα τους  να διεγείρουν την απελευθέρωση της ΗGH και ακολούθως να διεγείρεται η παραγωγή μιας άλλης ορμόνης, του αυξητικού παράγοντα IGF-1, ο οποίος προωθεί την ανάπτυξη των ιστών, συμπεριλαμβανομένου και του μυϊκού. Υποστηρίχθηκε επίσης, ότι τα αμινοξέα αυτά μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας

Έρευνες, οι οποίες δέχθηκαν σκληρή κριτική ως προς το σχεδιασμό τους και τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων τους, έδειξαν ότι τα συμπληρώματα αργινίνης, λυσίνης και ορνιθίνης σε συνδυασμό με προπόνηση με βάρη, μείωσαν το σωματικό λίπος και αύξησαν την ισχνή μάζα σώματος μέσα σε 5 εβδομάδες. Άλλες έρευνες, με καλύτερο πειραματικό σχεδιασμό έδειξαν ότι διάφοροι συνδυασμοί χορήγησης αργινίνης, λυσίνης και ορνιθίνης δεν είναι ιδιαίτερα εργογόνοι. Επομένως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αργινίνη, η λυσίνη και η ορνιθίνη δε φαίνεται να έχουν σημαντική εργογόνο δράση, όσον αφορά στη μυϊκή ανάπτυξη, στη δύναμη ή στην ισχύ. 

Τρυπτοφάνη    

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που αυξάνει την έκκριση της ΗGH, όμως εξετάστηκε για μια άλλη θεωρητικά εργογόνο δράση, την καθυστέρηση της έναρξης της κόπωσης. Όμως από μελέτες φάνηκε ότι η τρυπτοφάνη δεν είναι ιδιαίτερα εργογόνος, τόσο σε μικρής, όσο και σε μεγάλης διάρκειας άσκηση. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να εμφανίσει και τοξικότητα και σε ακραίες συνθήκες να προκαλέσει θάνατο. 

Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλύσου (BCAA)

Η μελέτη των αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου παρουσίασε μεγάλη άνθηση μετά τη διατύπωση της υπόθεσης για την κεντρικής φύσης κόπωση από τον Eric Newsholme, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλά επίπεδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου στον ορό σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ελεύθερης τρυπτοφάνης, ευθύνονται για την εμφάνιση κόπωσης σε παρατεταμένη άσκηση αντοχής. Η υπόθεση της κεντρικής κόπωσης αποδεικνύεται βάση κάποιων πειραμάτων, ο ακριβής όμως μηχανισμός της δεν έχει διευκρινισθεί.

Πολλές μελέτες εξέτασαν την επίδραση της χορήγησης αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου στην καθυστέρηση της κόπωσης και την επίδοση αθλητών σε αγωνίσματα αντοχής. Τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα, αλλά οι περισσότερες μελέτες με καλό σχεδιασμό δεν έδειξαν σημαντική επίδραση των συμπληρωμάτων στον χρόνο που επήλθε η κόπωση και στο χρόνο τερματισμού των αθλητών. Συμπερασματικά, η κατανάλωση τέτοιων συμπληρωμάτων από αθλητές αντοχής δεν είναι αναγκαία. Ωστόσο, τα BCAA χρησιμοποιούνται από πολλούς ασκούμενους για καλύτερη απόδοση στην προπόνηση τους. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η απόδοση βελτιώνεται έως και 10% σε ασκούμενους που κατανάλωσαν BCAA λίγο πριν ή στα πρώτα λεπτά της δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, η επίδραση των συμπληρωμάτων BCAA στην μυΐκή αύξηση και στην απώλεια λίπους παράλληλα με τη γυμναστική παρά την πληθώρα μελετών είναι ακόμα αδιευκρίνιστη. 

Γλουταμίνη      

Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο πλάσμα και συμμετέχει σε πολλές βασικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Από κάποιες μελέτες προτάθηκε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων γλουταμίνης σε αθλητές βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, όμως λόγω περιορισμένων επιστημονικών δεδομένων, περισσότερες έρευνες πρέπει να διεξαχθούν για να αποδείξουν τη χρησιμότητα συμπληρωμάτων γλουταμίνης. Σε μεγάλες δόσεις, η γλουταμίνη, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και αϋπνία.

Συμπερασματικά, από τα αμινοξέα μόνο τα BCAA φαίνεται να έχουν μια μικρή πίθανή επίδραση στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Η χορήγηση συμπληρωμάτων μεμονομένων αμινοξέων πλην των BCAA δεν πλεονεκτεί σε σχέση με τη λήψη συμπληρώματος πρωτεΐνης.

Στο Κέντρο VIVAMUS με κβαντική συσκευή που διαθέτουμε, σε 1 λεπτό μπορούμε να καταγράψουμε τα αμινοξέα, τις βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ στοιχεία που βρίσκονται σε απόκλιση από τα φυσιολογικά επίπεδα, αναίμακατα και ανώδυνα και φυσικά να προτείνουμε την αποκατάστασή τους με υγιεινό τρόπο ζωής και την κατανάλωση των ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ FLAVON από ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

( πατήστε εδώ). (και εδώ)

Για περισσότερες πληροφορίες θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα :

210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!