Αρχική VivamusΣυμβουλες 8 Τρόποι για τη μείωση αερίων/μετερωρισμού

8 Τρόποι για τη μείωση αερίων/μετερωρισμού

by NIKOLE

Αρκετοί άνθρωποι, που πάσχουν κυρίως από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αερίζονται συχνά ή στην υπέροχη αρχαία γλώσσα “πέρδονται”. Ενοχλητικό προφανώς και παράλληλα σημαντική ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με τον οργανισμό τους και σίγουρα όχι δείγμα απόλαυσης του φαγητού, όπως κάποιοι πιστεύουν! Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πώς να το αποκαταστήσουν.

Τρώγοντας αυτό που θεωρούν ότι συνιστά υγιεινή διατροφή, το σώμα μου φθείρεται από χρόνια κακής χρήσης που μπορεί να οφείλεται σε άγχος, σε μεγάλες ποσότητες φαγητού, κατανάλωση έτοιμου γρήγορου φαγητού, όχι μάσημα γενικά χρόνια κακής διατροφής. Επιπλέον χρήση φαρμάκων όπως ιβουπροφαίνης (στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο panadol) για την καταστολή πονοκεφάλων, πόνων ακόμα και από τον αθλητισμό.

Πολλοί έχουν βιώσει την επακόλουθη αμηχανία και ενόχληση.  Μερικοί μπορεί να μην το παραδέχονται αλλά δυστυχώς τα αέρια αποτελούν μέρος της ζωής μας. Καθημερινό φαινόμενο που είναι φυσιολογικό στους υγιείς ανθρώπους. Ο μέσος άνθρωπος αερίζεται κατ’εκτίμηση τουλάχιστον 14 φορές την ημέρα (1). Όταν όμως μερικοί άνθρωποι πέρδονται, αφήνουν άσχημες μυρωδιές πιο συχνά από άλλους μπορεί να ταλαιπωρούνται από διάφορους ενόχους υπεύθυνους για την πεπτική τους διαταραχή.

Ο προσδιορισμός της αιτίας του υπερβολικού αερίου μπορεί να είναι ανιχνεύσιμος, αναγνωρίζοντας την οσμή των αερίων σας και παρατηρώντας άλλα συμπτώματα του πεπτικού σας συστήματος που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Η κατανάλωση ποιοτικής διατροφής από πλήρη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικό μετεωρισμό. Ωστόσο, άλλη πεπτική δυσφορία που συνοδεύει το αέριο μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε εάν τα αέρια είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του εντέρου και πώς μπορείτε να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα που προκαλούν αμηχανία.

ΑΕΡΙΑ

Το άζωτο είναι το κύριο συστατικό που βρίσκεται στο 20% έως 90% του φυσικού αερίου που δημιουργεί φασαρία. Ο δεύτερος πιο διαδεδομένος ένοχος είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα καλύπτει περίπου το 10% – 30% του αερίου κατ ‘όγκο, ακολουθούμενο από εκτιμώμενο 10% κάθε αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου (ενδεχομένως περισσότερο), του μεθανίου και του οξυγόνου. (18)

Η συγκέντρωση αερίων περιλαμβάνει ένα φάσμα, επειδή οι συνήθειες του τρόπου ζωής κάθε ατόμου θα επηρεάσουν τα αέρια που παράγουν. Για παράδειγμα, οι ακόλουθοι παράγοντες συμβάλλουν στο ποσοστό αερίου που θα δημιουργήσει κάθε άτομο σε μία μόνο ημέρα:

  • Διατροφικές συνήθειες και ποιότητα των καταναλωθέντων τροφίμων
  • Επίδραση χημικών αντιδράσεων που εμφανίζονται στο μικροβιομή του εντέρου κατά τη διάρκεια της πέψης
  • Η ποσότητα του αέρα που καταπίνουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας

Τα αέρια που  υπάρχουν μέσα στο σώμα, θα συμβάλουν στη μυρωδιά αυτών ενός ατόμου όταν πέρδεται. Πολλοί από εσάς που δεν πιστεύουν ότι πέρδεστε τουλάχιστον 14 φορές την ημέρα, πιθανόν να βιώνετε άοσμα αέρια που προκαλούνται από το 99% των αερίων που παράγονται στα έντερα σας. Οι λιγότερο “τυχεροί” βιώνουν εμπειρίες με αποπνικτική μυρωδιά που προκύπτει από το 1% του φυσικού αερίου με όλα τα πολύ “κοινά” αρώματα.

Ένας συνδυασμός ειδικών ενώσεων που σχετίζονται με το θείο και παράγονται στα έντερα συμβάλλουν στη μυρωδιά του αερίου που διέρχεται. Αυτές οι ενώσεις που περιέχουν θείο είναι χαρακτηριστικές των σταυρανθών λαχανικών και περιλαμβάνουν: (2, 3, 17)

Μεθανοθειόλη: Είναι μια από τις χειρότερες ενώσεις αναφορικά με τη συμβολή της στη δυσοσμία. Αυτή η δυσωδία είναι συγκρίσιμη με την αποσύνθεση των λαχανικών και απελευθερώνεται φυσιολογικά από την πέψη του αίματος σε κόκκινα κρέατα. Αυτή η αρωματική ένωση λάχανου είναι φυσικά παρούσα στο αίμα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Θειούχο Υδρογόνο: Αυτό το αέριο είναι χαρακτηριστικό της γνωστής οσμής των “σάπιων αυγών”. Το σουλφίδιο του υδρογόνου παράγεται φυσιολογικά στα έντερα και όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες είναι στην πραγματικότητα εύφλεκτο. Το θειούχο υδρογόνο είναι το αέριο που παράγει την άσχημη οσμή στα συστήματα αποχέτευσης.
Διμεθυλοσουλφίδιο:  Μια όχι τόσο δυσάρεστη οσμή, το διμεθυλοσουλφίδιο είναι ίσως η λιγότερο έντονη σε μυρωδιά ένωση που προστίθεται στη μυρωδιά των αερίων. Εάν έχετε μαγειρέψει ποτέ τα λαχανάκια Βρυξελλών τότε είστε σε θέση να διακρίνετε τη χημική οσμή του διμεθυλοσουλφιδίου.

Τι προκαλεί τα αέρια
Το αέριο συσσωρεύεται στο σώμα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών και συγκεκριμένων τροφίμων. Καθώς το αέριο διέρχεται σε όλο το πεπτικό σας σύστημα, συσσωρεύεται και μεταφέρεται τελικά ακριβώς όπως τα κόπρανα από το παχύ έντερο. Οι διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικά από άτομο σε άτομο και μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία, φούσκωμα, υπερβολική συσσώρευση αερίων και πόνο στην κοιλιά. Όταν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, το σώμα σας σηματοδοτεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο πεπτικό σας σύστημα που εμποδίζει τη διαφυγή του αερίου.

Τυπικά η φούσκωμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατακράτηση αερίων στο έντερο. Το υπερβολικό αέριο μεταφράζεται σε μια προεξέχουσα κατώτερη κοιλία και δυσφορία. Δύο παράγοντες συμβάλλουν στην κοιλιακή αυτή διάταση και περιλαμβάνουν τη διανομή αερίου εντός του εντέρου καθώς και την εντερική κινητική δραστηριότητα. Όταν οι πεπτικοί μύες χαλαρώνουν, ο όγκος του αερίου είναι καλύτερα ανεκτός.

Ευαισθησίες και αλλεργίες σε τροφές είναι κάποια από τα πολλά αίτια που μπορούν να ερεθίσουν τα πεπτικά όργανα και να προκαλέσουν διαταραχές. Η μη φυσιολογική βακτηριακή ανάπτυξη και η ζύμωση στο έντερο μπορεί να σας αφήσει να αισθανθείτε γενικά αδιαθεσία. Οι ακόλουθοι πέντε λόγοι μπορεί να σας προκαλέσουν φούσκωμα του στομάχου και farting:

5 ΑΙΤΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΕΡΙΩΝ

  • Χαμηλό οξύ του στομάχου: Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως υποχλωρυδρία, μπορεί να εμποδίσει την πεπτική κινητικότητα και να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές που αυξάνουν τη βακτηριακή ζύμωση. Υπό συνθήκες χαμηλού στομαχικού οξέος, τα σωματίδια τροφίμων που παραμένουν αδιατάρακτα μεταβολίζονται από συγκεκριμένα βακτηρίδια που μπορούν να συμβάλουν στη φούσκωμα και την πρήξιμο. (5) (βλ. 1. προίόν μας Solodka εδώ & 2.  ρόφημα για τη βελτίωση της πέψης “Εγχυση των βοτάνων ” Νο 1 εδώ )
  • Δυσκοιλιότητα: Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική περίοδος που βρίσκεται το φαγητό στο πεπτικό σύστημα, ο αυξημένος κίνδυνος που θα έχει η βακτηριακή ζύμωση και η υπερπαραγωγή του εντερικού αερίου. (βλ. προίόντα στην ιστοσελίδα μας Flavon Max & Green, Simbion M & Simbion εδώ 
  • Ανώμαλη μικροχλωρίδα του εντέρου: Τα παραγόμενα αέρια εξαρτώνται από την υγεία του μικροβίου του εντέρου. Η σύνθεση τόσο των υποστηρικτικών όσο και των επιβλαβών βακτηρίων που διαμένουν στο πεπτικό σύστημα είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Αυτή η μικροβιακή σύνθεση μπορεί να μας κάνει ευάλωτους στην υπερβολική παραγωγή αερίου.
  • Συγκρότημα αέριων οσμών: Το υπολείμματα τροφίμων που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και παγιδεύονται στο παχύ έντερο αυξάνουν τη ζύμωση των βακτηρίων του παχέος εντέρου που με τη σειρά τους παράγουν αέρια.
  • Αεροφαγία (Η κατάποση του αέρα): Αυτή η ακούσια συνήθεια της κατάποσης αέρα συσσωρεύεται στο στομάχι μόνο για να ξεφύγει ως μετεωρισμός. Ο αέρας απελευθερώνεται στο στομάχι μετά από μεταβολές μυών που έχουν επιτρέψει την πρόσληψη αέρα και αναποτελεσματικές προσπάθειες ρεψίματος για να απαλλαγούμε από τον αέρα. Στη συνέχεια θα μάθετε πώς όταν τρώτε πολύ γρήγορα και ότι δεν μασάτε σωστά το φαγητό σας μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατάποση του αέρα (4, 19).

8 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΕΡΙΩΝ
Η εμπειρία κάθε ατόμου στην αντιμετώπιση της παραγωγής αερίων είναι διαφορετική, διότι όλοι είναι μοναδικοί στο πώς διαχειρίζονται τα βακτήρια και την συσσώρευση των ενώσεων θείου. Παρακάτω παρατίθενται οι οκτώ μηχανισμοί που μπορείτε να δοκιμάσετε για να εντοπίσετε ποια προβλήματα προκαλούν την πεπτική σας ενόχληση.

Κάποια(ες) από αυτές τις στρατηγικές θα σας βοηθήσει να μειώσετε την παραγωγή αερίων. Με την εφαρμογή τους θα καταφέρετε να ξεπεράσετε την παραγωγή αερίων και το φούσκωμα φυσικά!

1. Τρώτε αργά και συνειδητά

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η γρήγορη κατανάλωση τροφών χωρίς σωστή μάσηση μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε αέρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ρητό “μασήστε τα υγρά σας, πίνετε τα στερεά σας” είναι τόσο δημοφιλές. Τρώγοντας με προσοχή όχι μόνο σας χαλαρώνει έτσι ώστε να μπορείτε να εξασφαλίσετε υγιή πέψη, αλλά αυτός ο τρόπος κατανάλωσης επίσης:

  • Περιορίζει την πρόσληψη ακούσιου αέρα.
  • Αυξάνει τα αρχικά στάδια της πέψης από τις εκκρίσεις του σιελογόνου ενζύμου που απαιτούνται για το μεταβολισμό των τροφίμων.
  • Διαλύει τα συστατικά των τροφίμων μέσω των μηχανισμών της μάσησης, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα υπολείμματα τροφίμων να περάσουν ομαλά και να μειωθεί η παραγωγή αερίων

2. Πίνετε περισσότερο νερό μεταξύ των γευμάτων:


Εξασφαλίστε τη σωστή μετακίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού σωλήνα ενυδατώντας καλά μεταξύ των γευμάτων με καθαρό νερό. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα, επειδή λιπαίνει τις ίνες, προκαλώντας τη διόγκωσή τους, εμποδίζοντας το να παραμείνουν στάσιμα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Μεταφέροντας τα απόβλητα μέσα από το σύστημά σας, ελαχιστοποιείτε τη ζύμωση και μειώνετε το σχηματισμό αερίου.

Ακόμα και αν ήδη πίνετε άφθονο νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να μην το πίνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος. Σε συνδυασμό με το φαγητό, το νερό θα αραιώσει τους χυμούς του πεπτικού που εκκρίνονται για να μεταβολίζουν τα τρόφιμα και μπορεί να συμβάλει στα προβλήματά σας.

3. Χρησιμοποιήστε μια δίαιτα “εξάλειψης” τροφίμων


Μια δίαιτα εξάλειψης μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια εικόνα για το ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλούν τα αέρια σας συμπτώματα. Ακολουθήστε αυτά τα απλά πέντε βήματα για να ακολουθήσετε μια δίαιτα εξάλειψης. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τους κοινούς ενόχους των τροφίμων που προκαλούν αέρια από τη διατροφή σας, ακολουθούμενη από την επανεισαγωγή τους για να εντοπίσετε τα συμπτώματα.

Μερικοί από τους χειρότερους παραβάτες που ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε να αποβάλλετε από τη διατροφή σας για να μειώσετε το φυσικό αέριο είναι: (13, 14, 15, 16)

FODMAPS (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) όπως το σκόρδο, τα όσπρια, το σιτάρι και τα κρεμμύδια
Λαχανικά που περιέχουν θείο όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο
Φασόλια
Γαλακτοκομικά
Υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες τρόφιμα όπως άμυλο, πατάτες, καλαμπόκι
Υψηλά σε λιπαρά, τεχνητά και επεξεργασμένα τρόφιμα

4. Υποστηρίξτε το οξύ του στομάχου σας:


Το οξύ του στομάχου είναι απαραίτητο σε όλα τα στάδια της πέψης. Το στομάχι είναι υπεύθυνο για: (7, 8)

Αποστείρωση τροφίμων
Ενεργοποίηση πεπτικών ενζύμων
Διέγερση της έκκρισης εγγενών παραγόντων
Ανοιγμα του Πυλωρικού Σφιγκτήρα
Κλείσιμο του οισοφαγικούό σφιγκτήρα
Ενεργοποίηση της έκκρισςη της χολής
Διάλυση των πρωτεΐνών

Χωρίς σωστά επίπεδα στομαχικού οξέος, δεν είμαστε σε θέση να αποστειρώσουμε τα τρόφιμά μας, να εξαλείψουμε τα ανεπιθύμητα μικρόβια και να αφομοιώσουμε αποτελεσματικά το φαγητό. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο όλο πεπτικό σύστημα και οδηγεί σε μικροβιακή ζύμωση.

Ένα φυσικό παραπροϊόν της μικροβιακής ζύμωσης είναι τα αέρια. Όταν δεν είμαστε σε θέση να μεταβολίσουμε αποτελεσματικά το θείο, δημιουργούνται αέρια.  Η αντιμετώπιση των επιπέδων οξέος στο στομάχι σας είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αερίου.

5. Χρησιμοποιήστε τα πεπτικά ένζυμα

Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση συστατικών των τροφίμων που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα βακτήρια και να συμβάλουν στην παραγωγή αερίων. Αυτά τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βρεθούν σε συμπληρωματική μορφή και είναι παρόντα σε πολλά ωμά και ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά όπως μηλόξυδο.

Αυτά τα ένζυμα θα διασπάσουν τα σάκχαρα, τα νουκλεϊκά οξέα, τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα αφομοιωμένα στο σώμα. Για παράδειγμα, το αέριο και το φούσκωμα είναι συμπτώματα ανεπάρκειας των παγκρεατικών ενζύμων τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν με μια ποικιλία πεπτικών ενζύμων όπως η αμυλάση, η λιπάση και η πρωτεάση (6).

Τα προϊόντα Flavon (βλ. ιστοσελίδα μας) & Papaya Top Aurora \

6. Χρησιμοποιήστε Προβιοτικά


Περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο και τα προβιοτικά είναι χρήσιμα για την αναπλήρωση της συγκέντρωσης υγιών βακτηριδίων που ευδοκιμούν (12). Οι πηγές φυσικών τροφίμων προβιοτικών μπορούν να βρεθούν σε κεφίρ από νερό καρύδας, κεφίρ γάλακτος καρύδας, kombucha, γιαούρτι και ζυμωμένα λαχανικά όπως το ξινολάχανο και το kimchii.

Η βελτίωση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της κατοχής επιβλαβών μικροβίων που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική συσσώρευση αερίων. Περιττό να πούμε, αλλά η προσθήκη σε υγιή μικρόβια για να αποκατασταθεί ξανά το έντερο είναι κρίσιμη για τη μείωση του σχηματισμού αερίου.

Αντίστοιχα συμπληρώματα στην ιστοσελίδα μας βρίσκετε επιλέγοντας οποιοδήποτε Flavon ή Aurora Simbion, Simbion M.

7. Bότανα που διαλύουν τα αέρια του στομάχου


Τα αρωματικά βότανα έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε όλο τον κόσμο στην πρακτική της ιατρικής Ayurveda. Μερικά από αυτά τα  βότανα με πεπτικές ιδιότητες είναι: (11)

Σπόρος μάραθου  (fennel)
Κάρδαμο (cardamon)
Κανέλα    (Cinnamon)
Τζίντζερ  (ginger)
Σελινόριζα (celery)
Κύμινο (cumin)
Γλυκόριζα (licorice)
Αγριο Κύμινο (caraway)
Μέντα (peppermint)
φλούδα πορτοκαλιού (orange peel)

Αυτά τα βότανα μειώνουν τον μετεωρισμό με την ανακούφιση της εντερικής πίεσης, υποστηρίζουν την υγιή κινητικότητα του εντέρου και ενισχύουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών (9). Τα αρωματικά βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε απολαμβάνοντας το τσάι από το δικό σας μείγμα βοτάνων ή ενσωματώνοντάς τα στα γεύματά σας.

8. Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση του τόνου του εντέρου

Το μαγνήσιο μπορεί να είναι ένα από τα πιο αγνοημένα ορυκτά που μπορεί να χρειαστείτε για να βελτιώσετε την πέψη σας και να μειώσετε τα αέρια. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφέρουν ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη στήριξη της δραστηριότητας περισσοτέρων από 300 διεργασιών ενζύμων που συμπεριλαμβάνουν το μυοχαλαρωτικό κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού (10).

Πάνω από το 80% της κοινωνίας είναι ανεπαρκές στο μαγνήσιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή υγιή λειτουργία του εντέρου (20). Με την τόνωση των μυών στο πεπτικό σύστημα και τη μετακίνηση της ζύμωσης τροφίμων μέσω μαγνησίου βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση της συσσώρευσης αερίων.

Διασχίζει το φράγμα του εγκεφαλικού αίματος και βελτιώνει την ψυχική λειτουργία και την προσαρμογή στο άγχος. Το πλευρικό όφελος είναι ότι θα βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας το χρονικό διάστημα που τα τρόφιμα παραμένουν στα έντερα μας για να ζυμωθούν. Με την αύξηση της ταχύτητας διέλευσης, μειώνουμε την παραγωγή αερίου.

Sources for this Article Include:

1. BuzzFeed: 12 Incredible Facts You Never Knew About Farts Link Here
2. Real Clear Science: Women’s Farts Smell Worse, and Five More Facts You Need to Know About Flatulence Link Here
3. Vox Science & Health: Everybody farts Link Here
4. Women’s Health: What Your Gas Is Trying to Tell You About Your Health: Link Here
5. Betesh AL, et al. Is achlorhydria a cause of iron deficiency anemia? Am J Clin Nutr. 2015 Jul; 102(1): 9-19. PMID: 25994564
6. Whitcomb DC, and Lowe ME. Human pancreatic digestive enzymes. Dig Dis Sci. 2007 Jan; 52(1):1-17. PMID: 17205399
7. Festen HP. Intrinsic factor secretion and cobalamin absorption. Physiology and pathophysiology in the gastrointestinal tract. Scand J Gastroenterol Suppl. 1991; 188:1-7. PMID: 1775933
8. Cater RE. The clnical importance of hypochlorhydria (a consequence of chronic Helicobacter infection): its possible etiological role in mineral and amino acid malabsorption, depression, and other syndromes. Med Hypotheses. 1992 Dec; 39(4): 375-83. PMID: 1494327
9. Alzweiri M, et al. The Development and Application of Novel IR and NMR-Based Model for the Evaluation of Carminative Effect of Artemisia Judaica Essential Oil. Int J Anal Chem. 2014; 2014: 627038. PMCID: 4295144
10. NIH: Magnesium Link Here
11. Starwest Botanicals: Improving Digestive Health With Carminative Herbs Link Here
12. Looft T, and Allen HK. Collateral effects of antibiotics on mammalian gut microbiomes. Gut Microbes. 2012 Sep;3(5)463-467. PMCID: 3466501
13. Magge S, and Lembo A. Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol. 2012 Nov; 8(11): 739-745. PMCID: 3966170
14. Everday Health: Top Gas-Producing Foods Link Here
15. Wilt TJ, et al. Lactose Intolerance and Health. Evidence Reports/Tech Ass. No. 192. 2010. NBKID: 44619
16. Winham DH, and Hutchins AM. Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feedings studies. Nutr J. 2011 Nov; 10-128. PMID: 22104320
17. Szczesny B, et al. AP39, a novel mitochondria-targeted hydrogen sulfide donor, stimulates cellular bioenergetics, exerts cytoprotective effects and protects against the loss of mitochondrial DNA integrity in oxidatively stressed endothelial cells in vitro. Nitric Oxide. 2014 Sep; 41: 120-30. PMID: 24755204
18. About Chemistry: What Is the Chemical Composition of Farts? Link Here
19. Fink RN, and Lembo AJ. Intetinal Gas. Curr Treat Options Gastroenterol. 2001 Aug; 4(4): 333-337. PMID: 11469992
20. Moyib OK, Falegbe O, and Moyib FR. Potentials of raw and cooked walnuts (Tetracapidium conophorum) as sources of valuable nutrients for good health. Afr J Med Med Sci. 2015 Dec; 44(4): 311-20. PMID: 11469992

Μετάφραση από ΝΚ Rosas de los Ventos

 

 

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!