Ρεφλεξολογια Θεραπεία των Ζωνών

Αρχική Ρεφλεξολογια Θεραπεία των Ζωνών
by 3dd

Με τον όρο Ρεφλεξολογια αναφερόμαστε στην εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο η οποία ασχολείται με τα αντανακλαστικά – θεραπευτικά σημεία που υπάρχουν στο σώμα μας.

Πρόκειται για μια ήπια και χωρίς φάρμακα επίδραση στο νευρικό σύστημα που έχει στόχο τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας του ανθρώπου. Δεν συνιστά μεν ιατρική θεραπεία και δεν κάνει διάγνωση, μπορεί όμως να συνδυαστεί ως συμπληρωματική μέθοδος με οποιαδήποτε παραδοσιακή ή μη μέθοδο θεραπείας.

Το ανθρώπινο σώμα εμπεριέχει ένα πολύ δυνατό αυτοθεραπευτικό σύστημα, ικανό να θεραπεύσει, αν του δοθεί το έναυσμα, πλήθος παθολογικών ζητημάτων χωρίς την ελάχιστη συνδρομή χημικών σκευασμάτων όπου ακολουθούν την κλασσική ιατρική.

Χωρίζεται – νοητά πάντα – σε δυο ημιμόρια τη δεξιά και την αριστερή πλευρά, όπου η κάθε μια αναλαμβάνει να θεραπεύσει την ίδια αντιστοίχως. Αν για παράδειγμα υφίσταται βλάβη στον αριστερό ώμο, η αυτοθεραπευτική προσέγγιση θα γίνει από τα αντανακλαστικά σημεία της αριστερής μεριάς του σώματος.
Όλο μας το σώμα, κυριολεκτικά από την κορυφή ως τα νύχια, κρύβει κάτω από την επιδερμίδα αντανακλαστικά σημεία, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς το μέγεθος αναλόγως της περιοχής που απευθύνονται.

Ρεφλεξολογια & Η φιλοσοφία της

Τα πόδια μας είναι το θεμέλιο του σώματος μας, είναι το μέσο που συνδεόμαστε με τη γη. Δεν είναι τυχαίο ότι το περπάτημα πάνω σε πέτρες και χώμα ήταν ένας φυσικός και παράλληλα ασυνείδητος τρόπος θεραπείας.
Η ρεφλεξολογία λοιπόν, βασίζεται στο γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα αντανακλάται στα πέλματα, στις παλάμες, τα αυτιά. Oι αρχές της ρεφλεξολογίας περιλαμβάνουν πιέσεις τόσο στις παλάμες όσο και στους λοβούς των αυτιών.
Στην πραγματικότητα, κάθε σημείο της πατούσας αντιστοιχεί σε ένα όργανο. Αυτό είναι το Α και το Ω της ρεφλεξολογίας, της πανάρχαιας εναλλακτικής θεραπευτικής μεθόδου, που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε άμεσα από τα καθημερινά προβλήματα υγείας.

REFLEXOLOGY-APO-TO-VIVAMUS

Ρεφλεξολογια & Η σημασία της… πατούσας

Τα πέλματα, ωστόσο, θεωρούνται τα πιο σημαντικά σημεία. Λόγω της μεγάλης τους επιφάνειας, είναι πιο ακριβής και πιο εύκολη η εύρεση των αντανακλαστικών σημείων και η εφαρμογή των πιέσεων σε αυτά. Επίσης, ακριβώς επειδή τα πέλματά μας πιέζονται καθημερινά από κάλτσες, καλσόν και στενά παπούτσια, οποιαδήποτε «σκλήρυνση» ή «μπλοκάρισμα» υπάρχει είναι πιο εμφανές. Επομένως, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγαλύτερη ανάγκη από ανακούφιση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, οι πατούσες αποτελούν μια τέλεια μικρογραφία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Στο πέλμα, δηλαδή, υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα οι ειδικές πιέσεις και οι μαλάξεις να προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε κάθε σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά. Ως συνέπεια, επιτυγχάνεται η διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα σημεία με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς, προκαλείται έντονο αντανακλαστικό ερέθισμα σε αντίστοιχο όργανο, αδένα ή περιοχή του σώματος.

Κύτταρα «πληροφοριοδότες»

Κάθε κύτταρο του σώματός μας μπορεί να μεταφέρει βασικές πληροφορίες για όλα τα υπόλοιπα κύτταρα και επομένως για ολόκληρο το σώμα σας. Αυτή είναι η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η ρεφλεξολογία για να επιδράσει προληπτικά (αποφορτίζοντας τον οργανισμό από την ένταση και ενισχύοντας την άμυνά του) ή ολιστικά και αυτοθεραπευτικά σε τμήματα ή όργανα του σώματος τα οποία για κάποιους λόγους έχουν ασθενήσει.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία, στις παλάμες, στους λοβούς των αυτιών και κυρίως στα πέλματα υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο (π.χ. καρδιά, σπλήνα, συκώτι κλπ.). Ασκώντας την κατάλληλη πίεση στα σημεία αυτά, επέρχεται βαθιά χαλάρωση σε όλο το σώμα, απελευθερώνονται οι τοξίνες, μειώνεται το στρες και εφοδιάζονται τα κύτταρα με οξυγόνο. Έτσι, ο οργανισμός εξισορροπεί και απελευθερώνει τις ίδιες του τις θεραπευτικές ιδιότητες. Ενεργοποιούνται, δηλαδή, οι μηχανισμοί αυτοθεραπείας του οργανισμού, όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η έκκριση παυσίπονων ουσιών κλπ. Φιλοσοφία της ρεφλεξολογίας
Η φιλοσοφία της ρεφλεξολογίας λοιπόν, στηρίζεται στο ότι κάθε κύτταρο μας είναι ένας σημαντικός διαβιβαστής πληροφοριών. Μέσα από το άγγιγμα, με τις πιέσεις ενεργοποιούμε το σώμα ,το ξεμπλοκάρουμε. Πέρα από το γεγονός ότι ωφελεί στην ανακούφιση του πόνου, βοηθά στην υποχώρηση συμπτωμάτων και στη διόρθωση δυσλειτουργιών.
Λειτουργεί προληπτικά αφού συμβάλλει στη χαλάρωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Βοηθά επίσης στην στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, καλύτερη αποτοξίνωση, καλύτερη ποιότητα ύπνου , ανακούφιση από το άγχος, stress, εξισορρόπηση ορμονικού, επιφέρει ευχαρίστηση και απελευθερώνει ενδορφίνες.

Τι ακριβώς κάνει ο ρεφλεξολόγος;

Η αρχική εργασία του ρεφλεξολόγου είναι ο εντοπισμός των αντανακλαστικών σημείων που αντιστοιχούν στην εκάστοτε πάθηση και στη συνέχεια να τα ενεργοποιήσει με απλή μάλαξη ή με σταθερή πίεση. Ο εντοπισμός των αντανακλαστικών σημείων πραγματοποιείται μέσω της αφής των δακτύλων του ρεφλεξολόγου.
Για πρακτικούς λόγους ο θεραπευτής εργάζεται και με κάποια μικρά ξυλαράκια, τα οποία τον βοηθούν στην εργασία του προκειμένου να μην δουλεύει μόνιμα με τα χέρια.
Μια πίεση στο αντανακλαστικό σημείο μπορεί να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα έως και λίγα λεπτά, πάντα αναλόγως της έκτασης της πάθησης.
Δεν υπάρχει λόγος ο θεραπευόμενος να γδυθεί, η θεραπεία πραγματοποιείται πάνω από τα ρούχα.
Για πρακτικούς λόγους είναι προτιμότερο η ένδυση του θεραπευομένου να αποτελείται από ελαφριά ρούχα όπως για παράδειγμα μια αθλητική φόρμα.
Ο εσωτερικός αυτοθεραπευτικός μηχανισμός που ενεργοποιείται διαμέσου της ρεφλεξολογίας είναι τόσο ισχυρός που δεν χρήζει καμιάς άλλης παράλληλης αγωγής.
Βέβαια πολλοί ασθενείς έχουν ήδη ξεκινήσει κάποια αγωγή της κλασσικής ιατρικής και κατόπιν επισκέπτονται τον ρεφλεξολόγο, ο οποίος όντας αναρμόδιος να επιφέρει μεταβολές στην φαρμακευτική αγωγή, δρα παράλληλα.
Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις όπου ο ρεφλεξολόγος δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια διότι τα φάρμακα αναστέλλουν τη θεραπεία του. Για παράδειγμα τα μυοχαλαρωτικά σκευάσματα έχουν ανασταλτική επίδραση έως και τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία λήψη, οπότε η ρεφλεξολογική αγωγή ξεκινά αμέσως μετά.

Ρεφλεξολογια & Ιστορική Αναδρομή

Οι ρίζες της ρεφλεξολογίας χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Κάποιες γενικές αναφορές έχουμε από τους αρχαίους λαούς της Κίνας, της Αιγύπτου καθώς και της Ελλάδας. Ξεκινούν τουλάχιστον 5.000χρόνια πχ., όταν οι Κινέζοι εξασκούσαν μια μορφή πιεσοθεραπείας σε διάφορα μέρη του σώματος και στα πέλματα με τα χέρια.

Ξεκινώντας από τον Ελλαδικό χώρο, σημειώνουμε ότι από την βιβλιογραφία που μας κληροδότησαν οι Έλληνες πρόγονοι μας προκύπτει ότι, οι αρχαίοι Έλληνες εξασκούσανε και στα άκρα μαλάξεις για πολύ συγκεκριμένους, ανακλαστικούς λόγους. Η συγκεκριμένη γνώση γνώσης που μας παρέδωσαν οι Ιπποκράτης, Γαληνός, Φιλόστρατος, Κέλσος, Πλούταρχος κ.α. έχει καταγραφεί.
Συνεχίζοντας σε άλλες περιοχές του κόσμου, σημαντική σχετική ανακάλυψη αποτελούν κάποια ντοκουμέντα από τάφους, σε τοιχογραφίες, με μάλαξη με συγκεκριμένο τρόπο στα πέλματα στην Αίγυπτο, στην Αραβία και στην Ινδία. Χρονολογούνται το 3.000 π.Χ.,
Επίσης σε τάφο ιατρών βρέθηκε πάπυρος με την εφαρμογή ρεφλεξολογίας από θεραπευτή στην Ανκμαχόρ στη Σαχάρα. Συγκεκριμένα φαίνεται ο θεραπευτής να κρατά και να τρίβει ο θεραπευτής τα πέλματα και τα χέρια του ασθενούς μ’ ένα συγκεκριμένο «ρεφλεξολογικό» τρόπο. Χρονολογείται από το 2.330πχ,
Το 2.000 π.Χ. περίπου, ο αυτοκράτωρ της Κίνας Χουάνκτι Νέοι γράφει για την Ρεφλεξολογία σε βιβλίο του.
Στην Ευρώπη όμως από το 400 μ.Χ. μέχρι το 1.400 μ.Χ, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, έχουμε μια περίοδο σκοταδισμού, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την απόκρυψη στοιχείων γενικά, για όλες τις ειδικότητες.
Οι πειρατές φορούσαν σκουλαρίκια σε ορισμένα σημεία αντανακλαστικά του αυτιού, για να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Επίσης και τα δακτυλίδια που φορούσαν είχαν σκοπό το να πιέζουν συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία.
Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε αλλά και κυκλοφόρησε μ.Χ. με αντικείμενο τη θεραπεία των ζωνών του σώματος, εκδόθηκε το 1532 από δύο διάσημους Ευρωπαίους γιατρούς της εποχής που ονομάζονταν Δρ. Ατάτις και Δρ. Αντάμους. ‘Ενα άλλο βιβλίο πάνω στο ίδιο αντικείμενο δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα, αυτήν τη φορά στο Λάιπσιγκ από κάποιον Δρ. Μπελ.
Ένας χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, ο δρ. Φιτζέραλντ, είναι αυτός που εισάγει τον όρο «θεραπεία των ζωνών» το 1913, ενώ η μέθοδος που εφαρμόζει στους ασθενείς του φαίνεται να είναι αποτελεσματική στο 65-75% των περιπτώσεων.
Σημαντική φυσιογνωμία της ρεφλεξολογίας θεωρείται και η Αμερικανίδα Γιούνις Ίνγκραμ, η οποία λίγα χρόνια αργότερα αναπτύσσει μια δική της μέθοδο, που επικεντρώνεται στα αντανακλαστικά σημεία των ποδιών, αποτυπώνει για πρώτη φορά τις αρχές της ρεφλεξολογίας σε «χάρτες» και εισάγει ουσιαστικά τον όρο «ρεφλεξολογία».
Σήμερα υπάρχουν σχολές ρεφλεξολογίας που παρέχουν στους σπουδαστές τους τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές αυτής της εναλλακτικής θεραπείας.

Ρεφλεξολογια & Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Ο ανθρώπινος αυτοθεραπευτικός μηχανισμός είναι ολοκληρωτικά διαμορφωμένος από την γέννησή μας. Άρα το να πετύχουμε αποτελέσματα από την βρεφική ηλικία, είναι κάτι το εφικτό.
Είναι επίσης γεγονός ότι ο αυτοθεραπευτικός μηχανισμός από τα 75 περίπου έτη και μετά αρχίζει να φθίνει με αποτέλεσμα η θεραπεία που μπορεί να προσφέρει ο ρεφλεξολόγος να είναι λιγότερο δραστική.

Ρεφλεξολογια & Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται

Ενδεικτικά η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε:
Ορμονικά προβλήματα όπως: περιόδου, εμμηνόπαυσης και γενικότερα γυναικολογικά προβλήματα.

Πονοκέφαλοι – ημικρανίες

Αλλεργίες

Μυοσκελετικά, αυχενικό, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδες, τενοντίτιδες, προβλήματα ώμων

Πεπτικά (έλκος, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός, κολίτιδες)

Κυκλοφορικά (εξαιρούνται η έντονη φλεβίτιδα ή θρόμβωση)

Άγχος αυπνίες: Τέλος σε διάφορες αυτοάνοσα νοσήματα όπως καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπιστικά, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας από τον ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Έχει παρενέργειες η ρεφλεξολογία;
Πρόκειται για ασφαλή αγωγή, με την προϋπόθεση ότι ασκείται από επαγγελματία ρεφλεξολόγο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!